Kvašená zelenina - přírodní probiotikum.

Můžete použít například zelí, mrkev. kukuřici, kedlubny, červenou řepu, okurky, cukety či směs podle vaší chuti a nápadu. Budete překvapeni, že již za 4 dny je vykvašeno. Díky malému množství zeleniny můžete směle experimentovat. U nás na Simiře máme osvědčené tvůrce krásných kvašáků.

  • 5. 6. 2020 napsal admin Zdenka
  • návody
  • 3453x
  • 2  (+2 / -0)

Kvašená zelenina - pickles  je schopna díky probiotikům vybudovat a dále udržovat tu správnou střevní mikroflóru. Při kvašení vzniká velké množství vitamínů C, B1, B2, B6, K, enzymů, minerály jako jsou hořčík, draslík, fluor, laktobacily a kyseliny mléčné.

Představuji výrobky tvůrce Ajda, se kterými mám i vlastní zkušenost.

ZELÍ, MRKEV, CIBULE, ŘEPA

Zelí, mrkev, cibule, řepa - vše nastrouhat nahrubo, zasypat lžičkou soli a pořádně promnout, až zelenina pustí šťávu. Napěchovat do sklenice, zelenina musí být ponořená ve šťávě. Nechat kvasit aspoň 4 dny.

Další překrásné hrnce na kvašenou zeleninu umí keramik Hornet.

ČÍNSKÉ ZELÉ, KÁPIE, PÓREK

Šťavnaté pickles: 1 čínské zelí, 2 papriky kapie tenkostěnné, půl většího pórku, mořská sůl (15 g/kg zeleniny - dle skutečné váhy zeleniny).

Vše nakrájet na jemné proužky, promnout se solí a nacpat do kvašáku a zatížit  (vodu netřeba dolívat, čínské zelí jí pustí dost), za 2 - 3 dny, podle teploty v místnosti.

Roztomilý model kvašáku, který je velmi oblíbený vyrábí dílna Art clay.

ZELÍ,  ŘEPA, MRKEV

Bílé zelí, Červená řepa, Mrkev (poměr 2:1:1), Křen, Sůl + trocha kmínu - vše smícháme, na 7 dní dáme do nádoby na kvašení a necháme v teple. Po této době jejiž možno konzumovat a v ideálním případě přendat do chladu.

Máme další a další. Z dílny Moniquemo, Nkeramika nebo Pebike.

Kvašená zelenina, pickles, říkejte si tomu jak se vám líbí. Ale určitě se do kvašení pusťte. Prohlédněte si naše krásné výrobky a včas objedávejte, keramici pracují většinou na objednávku.

 

Uložit

Uložit

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.