SIMIRádce

Milostný dopis

admin radka | 12.10.2012 | 1134× zobrazeno | hodnocení: 3 | 1 komentář

Možná by to mohl být docela obyčejný milostný dopis. Jenže není. Tenhle dopis je starý 69 let a na obálce je nalepená známka s Adolfem Hitlerem. Je odeslán z koncentračního tábora Mauthausen v roce 1943.

24/10 1943

Má drahá Aničko!

Děkuji Ti za dopis z 27/9, který mě velice potěšil. Každý den ho beru do rukou a znovu pročítám. Působí to velkou radost, dívat se na věci, které jsou od Tebe a které jsou mě nejdražší. Aničko, obdivuji, jak všecku práci vykonáváš, když máš takovou dlouhou pracovní dobu. Dělá mě radost, že se se švagrovou stýkáš a byl bych rád, kdyby to bylo též s Hildou, ale když jsou Ti tak cizí, je opravdu lepší, když se ani v nejmenším nebudeš vnucovat.

Balíky a peníze obdržel jsem v pořádku. Dostal jsem též věci ze Slap a z Hloubětína, za všecko velice děkuji. Rád též vidím, že slečna Jaruška Tě často navštěvuje.

Drahá Aničko, jsou to již dva roky, co nám byla tato těžká zkouška uložena, jsem přesvědčen, že ji dobře překonáme, obzvlášť hluboce vzpomínám na tenkrát tu dobu čtrnáct dnů po mém odchodu, kdy Ti Tvoje maminka zemřela. Jen Tvoje pevná víra a vůle dají Ti sílu k dalšímu životnímu boji. Jsem přesvědčen, že vydržíš až ke šťastnému konci, kdy se spolu shledáme a znovu společně všechna břímě života poneseme.

Při Tvoji návštěvě polož pár květin na hrob Tvojí matky za mě. Totéž prosím též od Milky, až zase pojede do Slap na hrob mého otce a to květiny, které měl tak rád.

Má Aničko buď dále pevná a statečná neb jen práce a sebevědomí a poctivá vůle k žití, štěstí, krása a radost ze všeho co konáme, nám zbývá. Tak jako společně v zahradě pracujem a pěstujem květiny, tak musíme všecko v cestě stojící vydržet a překonat, abychom ten nejkrásnější květ sklidili.

Byl bych rád, kdyby švagr Karel Vánoční dovolenou dostal a mohl tuto strávit u Tebe.

Pozdravuj všechny přátele a známé.

Má drahá Aničko, já Tě líbám a těším se na Tvůj dopis.

Pozdravuje Tě Tvůj Karel

(z němčiny přeložila pro Aničku, která německy neuměla, sousedka).

V sychravém podzimním podvečeru se může hodit k zamyšlení, jak někdy řešíme věci banální a zbytečnéa kolik síly se v člověku může skrývat. Těch zažloutlých někdy už málo čitelných obálek a dopisních papírů  mám celou hromádku, tak třeba zase někdy něco přepíšu...

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)