SIMIRádce

Co je cínovaný šperk?

elkeramika | 2.2.2013 | 814× zobrazeno | hodnocení: 1 | 0 komentářů

Otázky a odpovědi

 

Co je cínovaný šperk?

Čím dál, tím častěji dostávám různé otázky, týkající se cínovaného šperku. Je to zvláštní, protože já sama mám pocit, že dnes už je všude "přecínováno", ale přesto, jak se zdá, málokdo o těchto špercích něco ví. Pokusím se tedy zodpovědět některé otázky, které mi kladete.


Co je vlastně ten cínovaný šperk?
Cínované šperky se liší od šperků cínových. Cínované šperky, které vyrábím já,  nejsou totiž z cínu odlity, jako šperky cínové, kterých můžete nasekat kolik chcete, jeden za duhým, všechny stejné. :-) Odlitím cínu se vyrábí například různé komponenty nebo jiné odlitky. Všechny mé šperky jsou tvořeny technikou Tiffany, ale i jinými šperkařskými technikami. V podstatě nelze vytvořit dva stejné šperky. Vždy se budou mírně lišit, byť nepatrně. To je asi nejzákladnější rozdíl mezi šperky cínovými a mezi šperky cínovanými. 
Z čeho je vyroben cínovaný šperk?
K výrobě cínovaného šperku používám různé materiály, které snesou vysokou teplotu, potřebnou k roztavení cínu a práci s různými chemickými prostředky bez poškození. Měděný plech, měděný drát, nerezový drát, mosazný drát, sklo, skleněné korálky, broušené kabošony, mačkané sklo, perly a mušle, smalt, různé minerály a cín. U posledních dvou materiálů bych se zastavila.
Minerály, kameny, polodrahokamy.....jak kdo chce. Nebudu se přít o to, které označení je správné, protože všechny jsou úžasným materiálem, a ne bezdůvodně se používají ke tvorbě šperků odedávna, a také se od nepaměti věří v různou sílu a účinky minerálů a jejich energie na člověka. Do cínovaného šperku můžeme zakomponovat surové, neopracované minerály, ale také tromlované nebo fazetované či broušené kameny, kameny ve formě kabošonů, nebo jinak tvarované a zpracované.
Cínů, které se mohou použít v této technice je vícero druhů - slitin. Nejčastěji používaný je cín se stříbrem, s olovem, s mědí. Dokonce i obyčejný klempířský cín na střechy se dá použít v Tiffany technice a někteří tvůrci jej léta používají vcelku úspěšně a bez problémů.
Může alergická osoba nosit cínovaný šperk?
Každý šperk, pokud je z kovu, může vyvolat alergickou reakci u člověka citlivého na tyto kovy. Cín, stříbro, zlato, dokonce i chirurgická ocel. Je to dáno tím, že se tyto kovy používají ve formě slitin s různými příměsemi, které mohou dělat paseku a problémy alergikům. V případě, že chcete nosit cínovaný šperk přímo na těle a jste na tyto kovy alergičtí, doporučuji to vyzkoušet, a nebo se přímo domluvit se zkušenou "cínařkou" osobně. Jistě vám ráda poradí a například vymění háčky v náušnicích za takové, které vám nevadí, řetízek vymění za šňůrku z hedvábí, nebo kůže, a podobně.
Jak dlouho mi vydrží cínovaný šperk?
Tak dlouho, jako každý jiný šperk, dokud s ním nepraštíte o zem:))
Ale vážně. Cínovaný šperk se v tomto nijak neliší od ostatních, běžných šperků, a pokud je vyroben kvalitně a povrchově upraven, není důvod, proč by měl dojít újmy. Při správné péči o šperk a náležitém používání, vydrží šperk krásný po dlouhou dobu.
Tak. To by pro dnešek stačilo:)) V dalších článcích s touto tématikou se zaměřím na podrobnější informace o cínovaných špercích. Příště to bude: "Jak vybírat cínovaný šperk podle materiálů".

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)