SIMIRádce

Jak to děláš, prosím tě?

mithril.art | 2.7.2015 | 906× zobrazeno | hodnocení: 3 | 1 komentář

Vyškrábávané kraslice

Vyškrábávání je nádherná, jemná technika zdobení (nejen) velikonočních kraslic. Na žádném prodejném portále nenajdete zastoupení tvůrců vyškrábávaných kraslic tak početné, jako u jiných technik- zde na Simiře je vystavuji jen já. Možná proto se ve svém okolí často setkávám s otázkami typu: "Jak to děláš, prosím tě?",  "Jak dlouho ti trvá to vyrobit?" nebo "To člověka musí bavit, že?" 

Odpovím od konce: Ano, baví mě to :)

Jinak bych nedělala nic z toho, co u mne na simiře můžete najít (mám celkem 2 profily). Žádná tvůrčí práce se přece neobejde bez určité dávky zápalu a nadšení pro věc! Zde to platí dvojnásobně, protože se občas stane, že si pro tvorbu vyberete špatnou skořápku, ona vám během procesu praskne a vaše úsilí tak přichází v niveč... (To samé patří mezi největší úskalí i tvroby kraslic madeirových)

Jak dlouho mi výroba jedné kraslice trvá?

To je dost individuální a záleží to na typu kraslice a motivu: nové motivy, které ještě "nemám v ruce" nebo tradičnější pravidelné vzory, si žádají více času, za "zavedenými" motivy už zase stojí zkušenost a hodiny předchozí práce. Menší kraslice jsou méně náročné na přípravu- od slepičí po husí stačí vyfouknutou skořápku jen nabarvit a "pracovní plochu" máme nachystanou. U pštrosího vejce mám postup trochu komplikovanější: vejce má přirozeně pórovitý povrch, do kterého se škrábe špatně, takže ještě před barvením celé vejce kompletně a pečlivě zbrušuji, abych skořepinu vyhladila. Plocha pštrosího vejce pak dává tušit, že samotné vyškrabávání zabere několikanásobně více času, než třeba na kachní vejce.

A jak a čím to dělám? Odpoví za mne fotografie :)

Na počátku je pštrosí vyfouknuté vejce, které se pečlivě vybrousí do hladka a nabarví:

Následuje rozvržení motivu: v tomto případě jsem začala středovým dělícím pruhem

A pak už se "jen" vyškrabává a vyškrabává :)

Dost lidí zajímá, čím kraslice škrábu- jestli je to ručně nějakým nástrojem nebo mám nějakého "elektrického pomocníka": dle různých tvořivých návodů můžete ke gavírování (protože v tomto případě už se neškrábe, ale vybrušuje) použít hobby vrtačku- ta ale nikdy nevytvoří jemné linky, které dávají kraslicím specifickou něžnost. Stopa jí vytvořená mi připadá těžkopádná a nevzhledná, postrádá lehkost a vzdušnost...

Klasickým způsobem tvoření těchto kraslic je poctivé ruční vyškrábávání rýhy za rýhou: na jižní Moravě se kraslice běžně vyškrabují trohranným pilníkem- ten se ale podle mě špatně drží, proto používám staré (a jinak už nepotřebné) šídlo- vidět ho můžete na fotografii výše :)

A po pár hodinách práce, kdy opět tužkou lehce rozvrhuji další motivy a následně je postupně vyškrabuji, vzniká kraslice jako třeba tato:

Tuto i mnoho jiných autorských originálních sběratelských kraslic najdete v mé nabídce! 

Kraslice vyrábím celoročně a rozhodně je nepovažuji jen za sezóní záležitost: vhodný motiv z kraslice udělá jedinečnou celoroční dekoraci!

Děkuji za váš čas a těším se na případnou spolupráci!

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)