SIMIRádce

Čtyři dny ve Švédsku

n fashion | 19.8.2013 | 364× zobrazeno | hodnocení: 0 | 0 komentářů

Jak jsem poznala, že Stockholm není chladným městem.


Švédsko ve čtyřech dnech.

Ráda bych se s vámi podělila o pár postřehů ze Stockholmu, kde jsem byla se svými dcerami navštívit další dcerou, která zde již skoro rok žije.

image

První den přepočítáváte ceny ze švédských korun na naše, takže vše násobíte třemi a zjišťujete, že si určitě nic nekoupíte.

Druhý den neodoláte a dáte si kávu.

image

Třetí den již nic nepřepočítáváte, protože si chcete užít atmosféru Stockholmu se vším všudy, takže jezdíte metrem, chodíte do restaurací a obchodů, navštěvujete památky a různé atrakce.

image

Čtvrtý den používáte loď jako MHD a nakupujete vesele suvenýry pro celou rodinu. Také přecházíte na červenou jako správný Švéd. Musela jsem se opravdu zasmát, když dcera říkala, že Švédi vážně uvažují o tom, že červeného panáčka zruší a bude jen oranžový, aby se nemuseli stresovat, když přechází na červenou. Chodec je totiž v žebříčku důležitosti na prvním místě, potom cyklista a motorista je na posledním místě.

image

Ve Stockholmu je klid a pohoda, ale v pátek začne město pulzovat v rytmu víkendových oslav a bujarého veselí. Restaurace a zahrádky se zaplní, každý popíjí pivo bez pěny. Nesměla jsem přemýšlet o tom, že tento kelímek stojí cca 200 Kč a to je ještě nižší cena, než za podobný kalíšek vína. Když udeří 23h všichni se zvednou a jdou domů. Takoví jsou Švédové.

image

V sobotu ráno jsme měly pocit, že někde byli zavření tatínci s kočárky a malými dětmi a najednou vypuštění, protože se jich desítky vyvalily do parku, do města a do ulic.Co dělaly v tu dobu maminky nevím, asi odpočívaly nebo vařily oběd. Dcera nám vysvětlila, že je to normální, protože mateřskou dovolenou si rodiny půlí a prostě nyní má službu tatínek.

Sledovala jsem trendy v módě a můžu říci, že se Švédové barev nebojí.

image

Několikrát se nám stalo, že se nás ptali odkud jsme, protože čeština jim není moc známá, když jsme řekly, že z Česka, hned se jim rozzářily oči, “ahaaaa, známe, Plzeň a Starobrno”. A opravdu jsme potkávaly reklamy na tato piva na každém rohu.

image

Čekala jsem zimu a uzavřené lidi, poznala jsem ochotné a usměvavé obyvatele této chladné krajiny, v čase, kdy teploměr šplhal ke 30°C. V pár větách je velice těžké shrnout všechny zážitky, ale pokud chcete letět někam, kde češtinu neuslyšíte, potom zvolte Švédsko.

image



Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)