SIMIRádce

Ještě rostou...

nanja | 28.9.2016 | 463× zobrazeno | hodnocení: 1 | 1 komentář

Recept na maďarský houbový guláš.

Připravte si: čerstvé lesní houby, cibuli, kousek másla, sůl, majoránku, česnek, mletou sladkou papriku (může být i špetka pálivé), kečup, smetanu ke šlehání.

Houby pokrájíme na plátky, cibuli klasicky na kostičky. Na kousku másla osmahneme cibuli, jakmile začne zlátnout, přisypeme houby a osmahneme vše společně. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zaprášíme paprikou a podlijeme trochou horké vody. Dusíme zakryté pokličkou, občas promícháme a přilijeme vodu podle potřeby. Když  jsou houby skoro měkké, přisypeme majoránku a zahustíme trochou kečupu. Ke konci pak guláš zjemníme smetanou ke šlehání. Podáváme s knedlíkem, chlebem, pečivem, jak co komu chutná.

Nepíšu záměrně množství, protože vše je závislé na tom, kolik hub jste v lese nasbírali. My jsme s manželem naposledy houby ani nehledali, jen jsme se byli projít. I košík jsme nechali doma...přesto jsme pod břízkou našli jednoho velkého křemenáče s oranžovou hlavičkou a o kus dál v suché trávě dva výstavní kozáky. Guláš z těchto tří hub jsme skoro ani nesnědli, tolik ho bylo....

Závěrem ještě přidám recept na houskové knedlíky. Velmi jednoduchý, který se vždy povede i těm, kdo knedlíky třeba neumějí.

Připravte si: 1/4 kostky droždí (asi 12g), 250ml vlažného mléka, 1 vejce, 350g polohrubé mouky, sůl, suché kostičky ze dvou rohlíků, nebo si kupte v Kauflandu hotové kostičky, pak jich použijte 70 - 80g. Pokud máte jen čerstvé rohlíky, prý lze kostičky z nich "usušit" v mikrovlnce. Osobně jsem to nezkoušela.

Droždí rozdrobte do mísy a osolte. Až se droždí rozpustí, přidejte vejce a mléko a vše rozmíchejte. Postupně přisypávejte mouku, zadělejte těsto a nakonec do něj vpravte i kostičky. Nemusíte těsto zpracovávat příliš dlouho, je to raz dva. Bude se vám zdát, že je trochu řidší, ale to nevadí, tekutinu vsají rohlíky. Dejte na teplé místo vykynout (já zavřenou mísu pokládám na kastrol naplněný teplou vodou). Po vykynutí si posypte vál dost moukou, těsto z mísy vyklopte a rozdělte na dvě stejné části.  Vytvořte dva válečky, zakryjte čistou utěrkou a opět nechte nakynout. Pak máte dvě možnosti. Buď knedlíky uvaříte v osolené vodě, když máte dost velký kastrol, můžete vařit oba naráz, jen je musíte vařit 8 minut z jedné a 8 minut z druhé strany. Nebo, a tak to dělá i já, si do kastrolu dejte pařák, vodu, na pařák vystřihnu kus pečícího papíru a propíchám ho. Knedlík vařím na páře bez obracení asi 18 - 20 minut, na páře se vám nerozvaří, jako to hrozí při vaření ve vodě. Hned po uvaření ho buď nakrájejte pomocí režné nitě, nebo aspoň propíchejte špejlí, aby mohla pára z knedlíku odejít.

Všem dobrou chuť a budu ráda, když někdo přidá nějaký recept či aspoň dobrou radu do kuchyně. Mějte se hezky!!!

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)