SIMIRádce

Zdobit se kouzly: Venušino zrcadlo

sangueterre | 2.2.2016 | 354× zobrazeno | hodnocení: 0 | 0 komentářů

Série Zdobit se kouzly vznikla s úmysly trochu výzvědnými: sama toužím hlouběji poznat, jaké tajemné pověsti a čáry se skrývají za kamínky i kovy, které denně beru do ruky a pak předávám v jiné podobě do rukou dalších majitelek.

Pro první díl jsem si vybrala to, co je na mé tvorbě nejtypičtější - poddajnou, zářivou měď.

Tento načervenale zářící, měkký kov provází lidstvo od jeho samého úsvitu. Jako by s lidmi byl pevně spojen, jako by se lidé a měď navzájem přitahovali. Měď byla patrně prvním kovem, který se lidé naučili využívat (díky tomu, že je jí v přírodě poměrně dost i v surové formě a ne jen v rudě), prvním kovem, který se naučili těžit z rudy a také prvním, který lidé začali mísit s jiným kovem a vytvořili první slitinu – bronz. Byla to vlastně částečně měď, díky které se zrodila celá jedna epocha vývoje – doba bronzová.

Měď je žena

Měď má řadu vynikajících vlastností – je výborně kujná, vede teplo a potlačuje růst bakterií - ale nebyla nikdy jen užitečným nástrojem. Od dob prvních civilizací se stala také tajemným, magickým kovem s bohatou symbolikou a mytologií.

Díky své žensky narůžovělé barvě, kráse a také tomu, že bývala využívána k výrobě prvních zrcadel, se měď záhy stala symbolem antických bohyní lásky – řecké Afrodíté a římské Venuše. Řecká Afrodíté se mimochodem údajně narodila na Kypru, místě, kde se měď vždy hojně těžila a od kterého je také odvozeno její jméno – Cuprum.  Ostatně, i alchymisté a mágové řadí měď k planetě Venuši, která symbolizuje krásu, lásku a umění, a alchymistická značka mědi je dokonce stejná jako značka Venuše.

Že je červánková, hřejivě lesklá měď spojována se ženstvím všude po světě (a že se my, lidé, a naše legendy od sebe nikdy a nikde moc neliší) dokládá možná trochu zvláštní legenda o Měděné ženě, kterou si vypráví potomci některých severoamerických kmenů.

Měděná žena byla na celém světě úplně sama. Ještě totiž nevzniklo žádné lidstvo. Živila se rybařením, a protože už dlouho byla osamělá, dala se nakonec ze smutku do pláče. Své slzy (a také hlen, který jí pláčem tekl z nosu) na radu duchů sesbírala do prázdné ulity. Z jejích výměšků se po čase zrodil Krabí muž.

A jak to bylo dál? Měděná žena a Krabí muž se do sebe samozřejmě zamilovali a žili spolu šťastně až na věky, ve světě, který patřil jenom jim…

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)