Kvašená zelenina - pickles je schopna díky probiotikům vybudovat a dále udržovat tu správnou střevní mikroflóru. Při kvašení vzniká velké množství vitamínů C, B1, B2, B6, K, enzymů, minerály jako jsou hořčík, draslík, fluor, laktobacily a kyseliny mléčné.
Představuji výrobky tvůrce Ajda, se kterými mám i vlastní zkušenost.
ZELÍ, MRKEV, CIBULE, ŘEPA
Zelí, mrkev, cibule, řepa - vše nastrouhat nahrubo, zasypat lžičkou soli a pořádně promnout, až zelenina pustí šťávu. Napěchovat do sklenice, zelenina musí být ponořená ve šťávě. Nechat kvasit aspoň 4 dny.
Další překrásné hrnce na kvašenou zeleninu umí keramik Hornet.
ČÍNSKÉ ZELÉ, KÁPIE, PÓREK
Šťavnaté pickles: 1 čínské zelí, 2 papriky kapie tenkostěnné, půl většího pórku, mořská sůl (15 g/kg zeleniny - dle skutečné váhy zeleniny).
Vše nakrájet na jemné proužky, promnout se solí a nacpat do kvašáku a zatížit (vodu netřeba dolívat, čínské zelí jí pustí dost), za 2 - 3 dny, podle teploty v místnosti.
Roztomilý model kvašáku, který je velmi oblíbený vyrábí dílna Art clay.
ZELÍ, ŘEPA, MRKEV
Bílé zelí, Červená řepa, Mrkev (poměr 2:1:1), Křen, Sůl + trocha kmínu - vše smícháme, na 7 dní dáme do nádoby na kvašení a necháme v teple. Po této době jejiž možno konzumovat a v ideálním případě přendat do chladu.
Máme další a další. Z dílny Moniquemo, Nkeramika nebo Pebike.
Kvašená zelenina, pickles, říkejte si tomu jak se vám líbí. Ale určitě se do kvašení pusťte. Prohlédněte si naše krásné výrobky a včas objedávejte, keramici pracují většinou na objednávku.
Poslední komentáře
Paní Jarko, díky, shlédl jsem Vaše skvělé práce, máte u mne 1* Ať se Vám dílo daří
nádhera...
Díky, Zdeni