Tohle bude asi můj nejkratší článek. Postup je totiž opravdu jednoduchý!
Potřebujete:
- smetanu na šlehání (ano, tu ze které normálně děláte šlehačku)
- mixér.
Nic víc, nic míň.
Ze smetany ušlehejte klasickým způsobem šlehačku. Vezměte alespoň dva kelímky a čím větší obsah tuku, tím lépe. Nad 30 % to bude stačit. Rozhodně neberte nic "light". Ale to dá rozum, že?
Až budete mít šlehačku, vyměňte metličky za ponorný mixér. Pokud máte stolní mixér, neváhejte ho použít, ještě si stihnete udělat kafe, než se máslo "utluče". Prostě pokračujte ve "šlehání", dokud bude mixér moci. V tu chvíli už jasně vidíte oddělený tuk od podmáslí.
Nyní stačí slít podmáslí a sebrat hrudky másla. Do mísy si dáte studenou vodu a hrudku másla v ní hnětete a mačkáte, abyste z ní dostali zbytky syrovátky. To opakujte, dokud není voda po promačkání čirá.
A je to! Máte máslo. Libovolně ho vytvarujte, vložte do máselnice a uložte v lednici.
Dobrou chuť!
A teď počty:
2 kelímky smetany - Kunín - 200 g (31%) - 2 x 19,90 Kč (Když koupíte levnější, tak to prostě vyjde ještě lépe.)
Cena energie: 10 minut mixéru s výkonem 800 W (to má ten můj) a průměrné ceně elektřiny - 0,65 Kč
Vaše práce: neocenitelná :)
Suma sumárum: 46 Kč/ 250 g másla
Z uvedených dvou kelímků po 200 g získáte cca 220 g másla a jako bonus cca 180 g podmáslí. Podmáslí nevylévejte! Dá se pít a chutná i dětem. Dá se s ním zadělat chleba anebo si ho můžete nalít do koupele nebo použít jako masku na obličej (čistí póry, působí příznivě na exémy a akné a vyhlazuje vrásky).
Takže je to jasné. Párkrát si stlučete vlastní máslo a brzy ušetříte i na krásnou máselnici, ve které vám máslo vydrží, dokud ho nesníte. A to bude rychleji, než se nadějete. Chutná totiž daleko lépe než to kupované.
A za všechny ty dobré rady ji určitě koupíte na Simiře.
Poslední komentáře
Paní Jarko, díky, shlédl jsem Vaše skvělé práce, máte u mne 1* Ať se Vám dílo daří
nádhera...
Díky, Zdeni