SIMIRádce

Pomocník při výběru šperků z oceli damasteel

5da88337ab57e|kredum | 25.5.2012 | 860× zobrazeno | hodnocení: 2 | 0 komentářů

Pomocník při výběru šperků z oceli damasteel

 

Pomocník při výběru šperků z oceli damasteel

Pomocník při výběru šperků z oceli damasteel
Velmi často se setkávám s dotazy: Co je ocel damasteel? Co vše je možné při výrobě damasteel prstenů a šperků? Jak správně určit velikost prstýnků?  Jaký je rozdíl mezi nerezovou ocelí a ocelí damasteel?
Pokusím se Vám na tyto otázky odpovědět.
Co je ocel damasteel?
Ocel damasteel je specielní druh nerezové oceli skládající se ze mnoha vrstev přes sebe přeložených ocelí 316L a 304L. chirurgických ocelí. Posledním výrobním krokemje leptání, kdy se vrstvy oceli 304L odleptají a tím vzniká charakteristická kresba damasteelu. Také toto je jedním z parametrů, které je možno při výrobě ovlivnit a volit, jak má být výsledný šperk výrazný.
Zásadní informací je také to, že ocel damasteel  se chová úplně stejně jako chirurgická ocel. Tj. nepodléhá korozi, nezpůsobuje alergie a nemění barvu. Jediné čemu se neubrání postupné olešťování. Nicméně strukturu lze téměř kdykoliv znovu obnovit opětovným vyleptáním. Ke všem svým šperkům nabízím celoživotní servis.
Jaké jsou varianty struktur oceli?
V základní nabídce pro výrobu prstenů používám 3 typy oceli. Jedné se o tyto typy­ a k nim výše zmiňované hrubosti:

Je možné leptat i velmi hrubě (extra hrubý či 125%), zde je ale podmínkou vyhlazení vnitřku a boků prstenu.
ext.jpg
V základní nabídce pro výrobu prstenů používám 3 typy oceli. Jedné se o tyto typy :
A je tedy možné volit z těchto variant. Existují i další druhy struktur, ale ty se používají především pro výrobu plochým předmětů (např. opaskových spon).
A nyní se dostáváme již k rozměrovým atributům návrhu prstenu.
 Chci se zde především zmínit o snubních prstenech, ale ve většině případů níže uvedené detaily, lze vztáhnout i na solitérní šperky.
1) tvar řezu obroučky (když by se prsten kolmo přeřízl, jak bude vypadat v řezu)
2) boční pohled – šířka. Zde je možné volit od uzoučkých kroužků (2mm) a po rozměrově výrazné prsteny. Kalkulace je v základu provedená cca do 7mm šířky. Pro širší prsteny Vám rád vypracuji cenovou nabídku.
3) Specielním tvarem je při bočním pohledu tvar klínu. To znamená, že hlava prstenu je širší než ta část, co je schovaná v dlani. Důvody jsou jak pohodlnější nošení prstenu tak i estetický vjem. Pokud je ovšem hlava prstenu moc veliká (disproporčně těžší než spodek) může docházet k otáčení prstenu na prstu.
4) Celkový tvar. Klasikou nejklasičtější jsou hladké kroužky. Nicméně je pouze na Vás jaký tvar prstenu zvolíte. Nemusí se jednat jen o uvedený kroužek, ale je zde celá řada jiných zajímavých variant.
5) vnitřek prstenu může být leptaný, ale také hladký. Hladký vnitřek doporučuji, pokud chcete do prstenu rytí a nebo z hygienických (zdravotních) důvodů, aby se v linkách nic nedrželo.
 hladky.jpg

V konečném výsledku si můžete navrhnout prsten svůj a pokud to je jen trochu možné, rád Vám jej ukovu.
Ozdoby
Zde se opět nabízí nekonečné množství variant, které nelze unifikovat. Proto zde uvádím jen základní výčet druhů:
1)  zdobení tvarové: jedná se o různě probroušená a tvarovaná místa, která svým tvarem doplňují celkový design šperků
2)  zdobení jiným kovem: pro kombinaci s ocelí damasteel lze využívat barevné kovy a to zejména zlato, stříbro, mosaz a měď. Tyto kovy jsou se šperkem spojeny pájením a nebo ryteckým vtepáním.
3)  Drahé kameny: druhy kamenů lze rozdělit do tří základních skupin:
a) šperkařské broušené kameny. Jedná se především o přírodní diamanty, které snesou náročnější osazovací proces. Tyto kameny se osazují mechanicky, bez použití lepidel.
diamanty.jpg
b) přírodní neopracované kameny a perly. Vyznačují se zachováním přirozených štěpných ploch a také jejich energie je krásně čistá. Způsoby připevnění se různí dle druhu kamene od použití skvělé technologie UV lepidla, osazení na ocelový trn, či volné vsazení do klícky.
c) amorfní tromlované kamínky. Tyto kameny jsou krásně ohlazené. Jedná se třeba o tyrkysy, čaroity, jantary atd. Zde opět jsou způsoby připevnění dle druhu kamene od použití technologie UV lepidla, osazení na ocelový trn, či volné vsazení do klícky.
Velkou kapitolou je měření.
Nejlepší variantou, jak nejen změřit velikost Vašich prstů, ale i jak poznat damasteel ocel, je stavit se u nás doma. Prsty Vám změřím a Vy si prohlednete v klidu mojí práci osobně. Předejdeme tak případným disproporcím v rozměru i představách.
Důrazně nedoporučuji měřit pomocí provázků, proužků papíru apd. Tyto metody jsou velmi nepřesné!!! {#emotions_dlg.palec2}
Další z variant je, stavit se ve zlatnictví a prsty si nechat změřit odborníkem. Důležité je, aby měrky které se na určení velikosti použijí, byly přibližně stejně široké, jako Vaše budoucí prsteny. Jinak totiž na prstu sedí tenký prsten a zcela odlišně se chová široká obroučka, pod kterou je namačkaná kůže, která se nemá kam uhnout.
Použitelný je také způsob, kdy mi pošlete vzorové prsteny, které Vám dobře padnou a poslouží jako předloha. Opět je ale nutné mít na paměti, že né každý prstýnek je vhodný.
Pokud jste tedy rozhodnuti, odpovězte prosím na následující otázky:
1) velikost 45-78, šířka 1-15mm, případně tloušťka 0,8-3mm
2) typ struktury (kolečka, linky, dřevo)
3) hrubost leptu 25-125%
4) vnitřek prstenu leptaný/hladký
4) ozdoby a ostatní požadavky
5) termín svatby, zásnub apd.
 
Doufám, že Vám tento stručný návod pomůže při rozhodování nad podobou Vašich nejdůležitějších šperků – snubních prstenů, ale i v ostatních případech snad bude dobrým rádcem.

V případě jakýkoliv dotazů mě kontaktujte. 
Hynek Kalista, KREDUM CZ, s.r.o.
Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)