SIMIRádce

O králíkovi Ferdovi

annami | 7.5.2012 | 543× zobrazeno | hodnocení: 1 | 0 komentářů

Jedna zvířecí

Jura a Francek byli súsedi, keří sa zrovna nemilovali. Nikdy si nedali po čuni, ani sa nepohádali, ale taky ich nikdy nikdo neviděl spolem besedovat.

Možná proto, že Franta sa bojí psů a Jura nedá dopustit na svojého vlčáka. Franta zaséj pěstuje králíky a je moc šťastný, dyž doveze z výstavy nejakú cenu. To potém zajde aj do hospody za chlapama a celý večer ucucává jedno pivo a básní o tych svojich ušákách.

A co teprv dyž si pořídil výstavního samca Ferdu. Všecí chtěli mladé enem od Ferdy a Franta sa nadýmal pýchú jak páv a sbíral ceny jednu za druhú.

Jednú v létě měl Jura dovolenú a viděl, jak Astor cosi vleče z humna. Vyběhnúl na dvůr a div ho neranila mrtvica, dyž poznal, že je to súsedův Ferda. Hneď ho Astorovi sebrál. Ferda nebyl vůbec poškubaný, enem byl celý od hliny a Jura ke svojému zděšení zistíl, že už to má chudák za sebú. Honém vzal Ferdu dom a přemýšlál co s ním.

Eště že měl doma Mařku. Tá najdřív zistila, že u súsedú néni nikdo doma a potém sa dala do práce. Pěkně Ferdu okúpala,vyfénovala a řekla Jurovi, ať ho položí do králikárny. Jura to všecko provédl, jak mu Mařka poradila a eště opravil aj plot, aby Francek nepoznál, že byl Astor na návštěvě.

To víte, že byl napnutý jak malé kšandy a aj s Mařků špehoval, až Jura půjde poklúzat. No ale co sa potém stalo, mu úplně vyrazilo dech. Jura došél ke králíkárně, vyvalil očiska jak tenisáky, chytíl sa za hlavu a pelášil pryč jak dyby mu za patama hořelo. Ani nepoklidil králíky.

Ten chudák sa asi zbláznil usúdila Mařka, a víc sa o to nestarala. Ale Jurovi to nedalo a furt šmíroval u okna. Tak za hodinu uviděl, jak Francek těžkým krokem zamířil k lavce na dvoře. Chvilku seděl s hlavú v dlaňách a potem k Jurovému údivu vytahnúl flašku rumu a začal do sebe házat jednu štamprlu za druhú.

To už Jurovi nedalo a vyšel na dvůr. Jak ho Franta uviděl hneď začal hulákat. "Súsede, poď na štamprlu, stalo sa něco hrozného, já su myslím blázen."

A dyž si Jura dál první štamprlu tož, Franta spustíl. "Představ si, ráno idu poklúzat a ten můj Ferda tam ležel našponovaný. Byl úplně mrtvý, tož sem mu udělál hrobeček a zakopál ho. Došel sem z práce a vůbec sa mě nechtělo ít poklúzat. No ale přeca ty ostatní chudáčky nenechám hladem. Došel sem ke králíkárně a tam ležel můj Ferda krásný, čistý, jak dyby ani nebyl zahrabaný."

No a tak Jura pomohl Frantovi dopit ten rum a zahrabat Ferdu. Nevím, esli  sa Jura dozvěděl, jak sa Ferda dostal zpátky do králíkárně, ale od téj doby už to sú súsedi, jak má byt.

Vaša tetka Béleška
Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)