SIMIRádce

Tvoříme s dětmi: nerozbitné vánoční ozdoby

charleyova teta | 12.12.2019 | 2028× zobrazeno | hodnocení: 3 | 1 komentář

Možná zrovna přemýšlíte nad tím, jak letos nazdobíte vánoční stromeček. Možná za vámi chodí děti, že by si letos chtěly ozdobit stromeček po svém. Tak proč jim to nedopřát?

Tohle tvoření umožní dětské fantazii pořádně roztáhnout křídla a proletět se vesmírem. Technika je jednoduchá a nabízí takovou spoustu možností, že se určitě k dětem brzo přidáte a budete kreslit spolu. Ozdoby ze smršťovací fólie jsou rychle hotové a kromě fólie nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Jsou lehké, nerozbitné a skladné. Vydrží hodně let a nakonec jim uděláte pá pá do tříděného odpadu.

Smršťovací fólii (anglicky shrink plastic) koupíte v obchodě s výtvarnými potřebami nebo v papírnictví. Prodává se většinou ve formátu A4 po kusech nebo v sadách. Je to průhledná plastová fólie s jednou stranou zdrsněnou, na tu můžete kreslit fixami i pastelkami. Můžete si pořídit i průhlednou fólii bez zdrsnění a jednoduše ji upravit: prostě ji přejeďte hrubou stranou houbičky na nádobí. Pokud ji necháte průhlednou, lze na ni kreslit jen fixy, pastelky na ni nechytnou. Důležité je používat permanentní, tedy lihové fixy, nikoli obyčejné. Klasické fixy na fólii chytat nebudou. Permanentní fixy (popisovače na CD) jsou k dostání v každém papírnictví.

 

Co budete potřebovat:

  • smršťovací fólii
  • bílý papír, nejlépe čtvrtku
  • permanentní fixy
  • pastelky
  • nůžky
  • děrovačku
  • vykrajovačky na cukroví
  • akrylový lak
  • vatovou tyčinku, štěteček
  • elektrickou troubu

 

 

 

Možná vás zpočátku nenapadne, co nakreslit, neváhejte si pomoct vykrajovačkami na cukroví. Silnou fixou si je obkreslete na čtvrtku. Tak si vyrobíte vlastní šablonky.

 

 

 

Fólii položte na šablonu a obkreslete. Kreslete na tu stranu fólie, která je zdrsněná. Můžete použít fixy s různou sílou hrotů, barevné fixy a pastelky.

 

 

 

 Hotové motivy opatrně vystřihněte. Dobře vypadá, když nestříháte přesně v černé lince, ale přidáte tak 1 či 2 mm navíc. Stříhejte opatrně, možná to bude chtít menší ostré a špičaté nůžky, fólie je křehká a v zatáčkách se ráda trhá. Při troše pozornosti zvládnou stříhání i menší děti. Nezapomeňte děrovačkou udělat dírku, jinak byste ozdobu nemohli pověsit.

 

 

 

Motiv položte na pečicí papír, vložte do trouby a pečte na předepsaný počet stupňů. Každá fólie se peče jinak, musíte se podívat do návodu, obvykle se teplota pečení pohybuje mezi 120 až 150 stupni. Pokud jste návod ztratili, nebo na to v něm není uvedeno, nesmutněte. Začněte péct na 120 stupních, a kdyby se po delší době nic nedělo a fólie neměnila tvar, tak teplotu zesilte.

 

 

 

 

V troubě se budou dít zajímavé věci, to se bude určitě dětem líbit. Fólie se začne všelijak kroutit, mnohdy se tvar i překotí, přitom se zmenšuje. Od trouby neodcházejte, celý zázrak trvá jen několik desítek vteřin. Někdy se stane, že se opačné konce fólie k sobě slepí a fólii se nedaří se narovnat. I to je řešitelné: vyjměte plech z trouby, konce od sebe odtrhněte a vložte znovu do trouby. Výrobek je hotový, když se zmenší a opět narovná.

 

 

 

 

Motiv vytáhněte z trouby a i s pečicím papírem dejte na rovnou desku a ihned zatižte. To je důležité, protože čerstvě upečená fólie je neposedná a má snahu se kroutit. Kdyby se stalo, že se fólie zkroutila a ztvrdla než jste ji zatížili, nic se neděje. Vložte ji na pár vteřin do trouby, kde fólie opět změkne, a postup opakujte. Já na zatížení používám prkénko a dvě malá skla z fotorámečků. Lisování mezi skly trvá jen krátce, doslova vteřiny, dokud fólie nevystydne.

 

 

Upečené motivy jsou daleko menší než původní kresby. Kolikrát či o kolik se fólie zmenší, těžko říct, u každé fólie je to jiné, vyzkoušejte si to. Brzy zjistíte, že mnohé fólie smršťují nerovnoměrně, třeba víc na délku než na šířku. Je to hodně zábavné, protože nikdy nevíte, jak přesně bude upečený výrobek vypadat.

 

 

 

Barvu na upečených motivech je třeba ustálit. K tomu použijte lak na vodním základě, tedy vodou ředitelný. Nejsnáze sehnatelné je lepidlo na dekupáž, které současně slouží jako krycí lak. Lepidlo je bílé, ale po nanesení rychle zprůhledňuje. Důležité je poprvé nanést jen tenkou vrstvičku laku, hodně laku může barvu rozmazat nebo se vytvoří ošklivý škraloup. Já lak tupuju vatovou kosmetickou tyčinkou, ale vyzkoušet můžete i tenký štěteček či kousek houbičky na nádobí. Po zaschnutí naneste ještě jednu či dvě vrstvy, to už půjde lépe a rychleji.

 

 

A teď už se můžete kochat a radovat, jak se vám to podařilo, chlubit se ostatním a popřemýšlet, kam ozdoby zavěsit.

 

   

 

 

 

 

Zbytky fólie rozhodně nevyhazujte. I na odstřižky se dá kreslit, a když do nich procvaknete dírku z každé strany, můžete si pořídit originální vánoční řetěz.

 

 

Šťastné chvíle při tvoření přeje charleyova teta.

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)