SIMIRádce

Výroba přírodního mýdla

dilnickautoulu | 11.10.2013 | 393× zobrazeno | hodnocení: 0 | 0 komentářů

Nenechte se odradit časovou náročností...výsledek stojí za to...

Návod na výrobu přírodního mýdla

Bezpečnostní upozornění. 

Hydroxid sodný je žíravina, tudíž se musíme chránit proti zasažení očí a kůže. Při práci s ním budeme používat ochranné rukavice a brýle. Pokud přesto dojde k zasažení kůže či oka, okamžitě místo zásadu zneutralizujeme omýváním velkým množstvím vody a v případě větších popálenin kontaktujeme lékaře. Oděv, ve kterém pracujeme, může být také zasažen. Zpravidla propálí dírku, z čehož je nutno počítat. Ovšem naše práce s ním bude tak málo, že pokud budeme dbát opatrnosti, nebezpečí prakticky nehrozí. 

Postup výroby mýdla

V první fázi výroby si musíme nachystat roztok hydroxidu sodného. Použijeme nejlépe zavařovací sklenici, která snese vysokou teplotu, která při reakci vzniká. Nalijeme do ní potřebné množství destilované vody a vsypeme odvážený hydroxid sodný. Mícháme skleněným, nebo nerezovým míchátkem a to tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí. Následně necháme vychladnout na 27 - 43°C. V případě živočišných tuků raději teplotu přibližující se k horní hranici, v případě rostlinných k nižší. 

Nebo můžeme použít druhou možnost, a tou je elektrický mixér. Tím to máme promíchané za pár minut. S mixérem pohybujeme plošně, ale částečně i nahoru a dolů. Musíme dávat pozor, aby směs nestříkala. Máme na sobě ochranné pomůcky, neboť hydroxid je stále ještě agresivní. Po rozšlehání mícháme směs nerezovou lžící nebo špachtlí ještě 20 - 30 minut a to i přesto, že po mixování jsme již dosáhli částečné hustoty. Je to důležité proto, aby vyplavaly bublinky a proces zmýdelňování byl správně nastartován. 

Na konci míchání můžeme přidat některé zkvalitňující oleje, například mandlový nebo avokádový. Úplně na závěr přidáme aroma a barvivo. Pokud bychom je přidali dřív, ještě víc by zasáhly do průběhu chemické reakce a více by se znehodnotily. Dobře je vmícháme do hmoty, aby nevytvořily kapsy. 

Nyní máme hotové základní mýdlo, které nalijeme do formy. Do ní ovšem nejprve vložíme mikrotenovou fólii, aby se mýdlo snáz vyklopilo.  Formu zapíchneme do starého polštáře a zakryjeme kouskem polystyrenu, nebo kouskem kartonu a přikryjeme dalším polštářem, nebo hadry. Při zrání mýdla se vyvíjí teplo, které je pro celý proces velmi důležité a forma nesmí být ochlazována. Takto necháme 24 hod. uležet a následně opatrně vyklopíme, odřežeme horní hrbatý povrch a nařežeme na hotové kostky. V této fázi je mýdlo ještě velmi měkké. Tabulky rozložíme na dřevěné laťky, špejle nebo proutěné či ratanové rohože a necháme 4 - 6 týdnů uležet a vyzrát. Je důležité, aby byly uložené ne např. ve skříni, ale na místě s volnou cirkulací vzduchu. Mýdlo tak má možnost vysychat a tvrdnout. Občas, cca 1x za týden, je otočte. V této fázi také sníží svoje pH z 12 na 9, případně až neutrálních 7.  Do té doby ho nepoužívejte, abychom si nepoškodili pokožku. 

V případě, že hodláme barvivo a aroma zakomponovat do mýdla dodatečně tak asi po týdnu zrání pomeleme kostky mlýnkem na maso. Následně dáme do hrnce, přidáme barvivo rozpuštěné v trošce horké vody a aroma. Nyní máme dvě možnosti. Dobře promícháme rukama. Pozor, musíme mít ještě gumové rukavice, neboť mýdlo ještě není dostatečně dozrálé. Mícháme tak dlouho, až barvivo i aroma dokonale zapracujeme do hmoty. Druhá možnost je, že směs ještě jednou protáhneme mlýnkem na maso. Mezitím mlýnek nemusíme umývat. Drť, která vyleze ještě nezabarvená dáme do hrnce s obarvenou směsí a promícháme. Následně promačkáme rukama do těstovité hmoty. 

Vzniklou mýdlovou hroudu natlačíme do formy vyložené mikrotenovou fólií, vyklopíme a rozřežeme na jednotlivá mýdla.  Nyní necháme dozrát zbylé 3 - 5 týdnů. 

 A pozor. Během dozrávání se může na povrchu mýdel vytvářet bílý prášek. Je to uhličitan sodný (soda), který vzniká oxidací hydroxidu sodného se vzduchem. Ten sice není příliš na závadu, ale před balením mýdla je lépe ho odříznout. A to i z estetických důvodů. 

Následně mýdlo zabalíme, ale tentokrát raději do prodyšných materiálů - papír apod. Do celofánu až těsně před distribucí. 

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)