Nenašli jste na Simiře přesně to, co potřebujete? Zadejte si konkrétní poptávku.
Dokázala jsem to. Umím upéct chleba.
S kváskem je zábava. Uchovává se v malém množství v ledničce. Když se vám zrovna chce péci, začnete kvásek oživovat. Ve větší nádobě kvásek smíchám s vlažnou vodou a přisypu žitnou mouku. Po nějaké době kvásek začne kynout. Opět voda a mouka, dokud ho není asi tak půl litru. Do mísy nasypu žitnou mouku a chlebovou pšeničnou v poměru 2:1 , ale záleží na vás, jaký chcete chleba. Přidám sůl, trochu cukru, kmín a koupila jsem kořenící směs na chleba. Potom kvásek, ale nezapomeňte si trochu kvásku odlít na příště. Dobře prohníst těsto je základ. Můžete přilévat vodu, dokud těsto nebude tuhé tak akorát. Dáme na půl hodiny na teplé místo kynout. Připravte si ošatku. Já jsem ji neměla, tak jsem použila proutěný košík, do kterého jsem dala kus plátna. Vykynuté těsto vyndejte pomoučněnýma rukama do ošatky s plátnem a opět necháme kynout. Předehřejeme troubu na maximum. Bochník z ošatky přendáme na nahřátý plech. Mně to šlo mokrýma rukama. Vložíme do trouby cca na 20 minut na plný horkovzdušný výkon. Na dno trouby dáme nehořlavou misku s vodou. Na 180 stupňů pečte asi 50 minut. Troubu vypněte a necháme ještě chvíli dochládat.
To je on. Už jsme ho půlku snědli. Jenom s máslem. Nedejte se odradit postupem, je to jednodušší, než se zdá, nic jsem nevážila. Myslím, že to chce jen zkoušet, jaký poměr druhů mouky a dobu pečení. Co potřebujete:
Základem je dobrá mísa a vařečka. Vyberete si u Ajdy nebo u Horneta.
Nutností je ošatka. Tuhle můžete koupit v obchodě Výrobky z proutí nebo Tvořenícko.cz.
Až uvidíte a ucítíte váš první chleba, přepadne vás možná obyčejná radost. Jako mě. Je to báječný pocit, upéct si vlastní chleba. Pokud ho celý nesníte hned, je dobré si bochník dobře uložit.
Plátěné pytlíky na chleba a pečivo šije prodejce Emart nebo Monikadeco
Dobrou chuť, užijte si proces kynutí a pečení. Zdenka.