Kujme pikle! Ale ne! Připravme si pickles!

Recepty, které nám naši zákazníci zaslali, během poslední soutěže o kvašák.

  • 20. 3. 2014 napsal admin Radka
  • mažér
  • 15493x
  • 1  (+1 / -0)

Recepty našich zákazníků:

Kvašená zelenina, nebo-li pickles, má tradici dlouhou tisíce let. Jedná s o způsob uchování zeleniny po celý rok. Díky mléčnému kvašení si zelenina uchovává velké množství vitamínů, obsahuje také řadu enzymů, které usnadňují trávení, udržuje zdravou střevní mikroflóru a posiluje krev a imunitu.

RECEPT č.1 (paní Pavla)

ZELÍ, MRKEV, CIBULE, ŘEPA

Zelí, mrkev, cibule, řepa - vše nastrouhat nahrubo, zasypat lžičkou soli a pořádně promnout, až zelenina pustí šťávu. Napěchovat do sklenice, zelenina musí být ponořená ve šťávě. Nechat kvasit aspoň 4 dny.

RECEPT č.2 (paní Marcela):

KLASIKA - ZELÍ

Chtěla bych se podělit o jednoduchý recept na krouhané zelí. Jak už to chodí, recepty si vyměňujeme mezi známými, kamarádkami nebo spolupracovníky, já ho získala od paní, které jsem nosila domů knížky. Vyzkoušela jsem jej, a dělám ho dobrých 20 let.

Na robotu se pokrouhá zelí. Vysype se do velké nádoby, aby se dalo běžně "šlapat". Zelí se prosolí a prokmínuje a důkladně prošlape, až se spustí šťáva. Do připravených sklenic  (já dávám do 0,7 l) se dá oloupaná a na kolečka nakrájená cibule, potom se přidá ušlapané zelíčko. Důkladně se utlačí ve sklenici asi 2 cm od okraje a ještě se dolije asi 1 cm nad zelím šťávou, aby bylo zelí hezky ponořené. Sklenice se napevno zavíčkují a nechají vyšumět.

Moje praxe: Naplněné sklenice nechávám v prádelně v dětské vaničce, ve které je asi 5 cm vody. Zelí ve sklenicích totiž pracuje - kvasí a šum vytéká a jinak "voní". Víčka se vzedmou a asi po 2 -3 týdnech klesnou a to je známka, že je zelí hotové. Sklenice vyjmu z vody, umyju a uskladním. Zelí je vynikající, křupavé a vždy se spotřebuje celá sklenice.

Manžel mi udělat tlouček na utlačování zelí ve sklenicích, protože rukou se dělalo takové množství špatně. Přeji dobrou chuť

RECEPT č. 3 - (paní Kateřina)

ČÍNSKÉ ZELÉ, KÁPIE, PÓREK

Šťavnaté pickles: 1 čínské zelí, 2 papriky kapie tenkostěnné, půl většího pórku, mořská sůl (15 g/kg zeleniny - dle skutečné váhy zeleniny).

Vše nakrájet na jemné proužky, promnout se solí a nacpat do kvašáku a zatížit  (vodu netřeba dolívat, čínské zelí jí pustí dost), za 2 - 3 dny, podle teploty v místnosti, je hotovo :-) Je to moje nejoblíbenější kombinace, velmi jemná a měkká, chutná i dětem :-)

RECEPT č.4 - (paní Hanka)

CIBULE, MRKEV, ZELÍ, ŘEPA

Kvašenou zeleninu dělám podle receptu J. Hofhanzlové: Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky, cibuli nakrájíme na kousky a v míse vše promícháme, podle chuti solíme a okořeníme. Vše napěchujeme do nádoby. Zeleninu stlačíme pevně rukou a zatížíme. Pokud zelenina sama nepustí šťávu, tak, aby byla tekutinou zalitá alespoň 1 – 2 cm, zalijeme ji převařenou studenou osolenou vodou. Necháme na teplém místě. Pokud máme kvašenou zeleninu ve sklenici, přikryjeme ji utěrkou. Kvašená zelenina je za 5 dnů k jídlu. Po 5 – 6 dnech ji dáme do chladničky nebo na jiné chladné místo, aby již dále nekvasila.Pokud nám nechutná zelenina příliš kyselá, přerušíme kvašení již 3. – 4. den. Zeleninu z nádoby postupně odebíráme. Po odebrání musí být zbylá zelenina vždy zalitá slanou vodou, jinak s začne kazit.

 Kombinuji  mrkev, zelí, cibuli, červenou řepu.

RECEPT č. 5 - (Hannah)

KEDLUBNY, ŘEDKVIČKY, MRKEV, CIBULE

Jarní zeleninka: 3 kedlubny, 15 - 20 velkých pálivých ředkviček, 4 - 6 mrkví, 5 jarních cibulek, lžičku sekané rozmarýny, 5 - 7 koriandrových semínek, 1 - 2 lžičky soli.

Kedlubny, ředkvičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Cibulky nakrájíme na jemné kroužky. V míse vše, nejlépe rukama, dobře promícháme s bylinkami a solí. Napěchujeme do kvašáku a přelijeme vodou, která zůstala na dně mísy. zatížíme Uzavřeme a necháme kvasit 4 - 7 dní při stálé teplotě kolem 20°C.

Výborná je smíchaná s bulgurem a zakápnutá olejem z vlašských ořechů.

RECEPT č. 6 - (paní Petra)

ZELÍ,  ŘEPA, MRKEV

Bílé zelí, Červená řepa, Mrkev (poměr 2:1:1), Křen, Sůl + trocha kmínu - vše smícháme, na 7 dní dáme do nádoby na kvašení a necháme v teple. Po této době jejiž možno konzumovat a v ideálním případě přendat do chladu. Báječné samozné i jako příloha.

RECEPT č.7 - (paní Radka)

ČERVENÉ ZELÍ, CIBULE, KŘEN

Červené zelí s křenem a cibulí - červené zelí jemně nakrouhané,jedna cibule a čerstvě nastrouhaný křen co kdo snese,vše promícháme s mořskou solí.Řádně promneme rukou v míse aby zelí pustilo šťávu a nacpeme do kvašáku.Necháme při pokojové teplotě několik dní kvasit .

Zelí s mrkví a červenou řepou - zelí bílé nebo červené nakrouhané na jemno,na hrubo nebo na slabé plátky nastrouhaná 1 mrkev a 1/2 červené syrové řepy,mořská sůl nebo umeocet. Postup je stejný jako u předešlého receptu.

RECEPT č.8 - (paní Marie)

OKURKY

Nejraději máme tento lák: 3 a 3/4 l vody, 1 a 1/4 l octa, 40 dkg cukru, 15 dkg soli, 30 kuliček celého pepře, 30 kuliček nového koření,10 ks hřebíčků, 5 ks bobkového listu. Vaříme 20 minut a horký nalejeme na okurky, které propícháme.

RECEPT č. 9 (paní Mirka)

OKURKY NEBO RAJČATA

Zelenina kvašená v láku (tzv. rychlokvašky) - na tento způsob kvašení používám celé okurky nebo malá rajčata. Příprava láku: litr vody svařím se lžící soli a necháme vyhlanout. Do kvašáku naskládáme zeleninu, přidáme kopr, celerovou nať a tři kolečka křenu, zalijeme vychladlým lákem a zlehka zatížíme. V teple kvasíme zhruba týden.

RECEPT č.10 (pan Petr)

ZELÍ, MRKEV, CIBULE

1 kg zelí, 50 dkg mrkve, 50 dkg cibule, polévková lžíce soli, 4 stroužky česneku, kopr, 2 bobkové listy.

Zelí pokrouhat ( jemněji, než na kysané zelí ), cibuli na kolečka , osolit, stroužky česneku rozpůlit, stejně tak bobkový list a přidat čerstvý kopr. Vše promíchat a nemáme-li větší kvašák , můžeme napěchovat do tyřlitrové  zavařovací lahve tak, aby směs začala pouštět šťávu. Pak můžeme zatížit ČISTOU skleněnou lahví od minerálky ( naplněnou vodou). Uložíme do místnosti kam nedopadají sluneční paprsky a při teplotě 18-20°C necháme kvasit asi týden.

RECEPT č. 11 (pan Pavel)

BÍLÉ ZELÍ, MRKEV, CIBULE

1 kg biozeleniny, základní kombinace je 500 g bílého zelí, 300 g mrkve a 200 g cibule (poměry můžete jakkoli měnit, stejně tak i použitou zeleninu – zkuste i ředkve, tuřín, kedlubny, petržel či červenou řepu), 15–20 g mořské soli, koření – není nutné, ale je to zajímavá obměna (výborný je čerstvý nastrouhaný křen nebo kmín, použít můžete i kopr, zázvor, česnek, rozmarýn, jalovec, bobkový list nebo nové koření)

Zelí nakrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo. Množství upravte podle velikosti nádoby, aby se tam vše najednou vešlo.  Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, kořením a pořádně rukama mačkejte, až zelenina začne pouštět šťávu. Teprve potom ji silou napěchujte do čisté nádoby, natlačte ji ke dnu tak, aby se pokryla šťávou, a nakonec ji zatižte. Pokud máte pickles soudek neboli minikvašák, není to problém – mají keramickou pokličku i tyčku s gumičkou na zatížení. Jinak použijte velkou skleněnou čtyřlitrovou sklenici a zeleninu jednoduše zatižte vyvařeným velkým oblázkem či dobře umytou skleněnou lahví od minerálky naplněnou vodou, pískem nebo kamínky. Lahev se navíc přesně vejde do hrdla čtyřlitrové skleněné zavařovačky, což zajistí podobný efekt, jaký má poklička u pickles soudků. Je totiž žádoucí, aby do nádoby nešlo příliš mnoho vzduchu. Nádobu s kvasící zeleninou postavte do hlubší misky, protože během kvašení z ní může vytékat šťáva. Takto upravenou zeleninu nechte stát 4–6 dní, ideálně při teplotě kolem kolem 20 °C. Při nižší teplotě se kvašení zpomaluje, což zhoršuje chuť i kvalitu; při vyšší teplotě by mohla být zkvašená zelenina cítit po žluklém másle a mít nepříjemnou chuť. Také nedávejte nádobu k topení nebo na místo, kam svítí slunce – kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot.  Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla vždy všechna zelenina ponořená v kysané šťávě. Vložte do ledničky – tím zastavíte kvašení. Takhle vám vydrží i několik měsíců.

RECEPT č.12 (paní Kateřina)

MRKEV, ZELÍ, ŘEPA, CELER

1 díl mrkev,  5 dílů zelí hlávkové, 1 díl řepa červená, 1 díl celer,  voda podle potřeby, podle chuti kmín, sůl podle chuti

Všechnu zeleninu očistíme a nastrouháme‚ prosolíme a pokmínujeme stejně, jako když nakládáme zelí. Vymačkáme šťávu a zeleninu naskládáme do čistých sklenic-kvašáku. Vše zalijeme vodou tak, aby ve sklenicích-kvašáku nezůstal vzduch. Pod uzávěrem by vždy mělo zůstat asi 2 cm volného místa‚ aby zelenina mohla kvasit. Naloženou zeleninu necháme kvasit v teplé místnosti tak 2 až 3 dny, pak sklenice-kvašák přendáme do chladu sklepa. Kvašení probíhá přibližně šest týdnů.

Dobré na žaludek a na posílení imunity.

RECEPT č. 13 (paní Janica)

MRKEV, KEDLUBEN, DAIKON, ŘEDKEV, KVĚTÁK

Vodní pickles (zeleniny zalité horkou vodou se solí)

Na tyto pickles se hodí zejména tvrdší zeleniny (mrkev, kedluben, daikon, černá ředkev, květák, ...). Zeleninu dle vašeho výběru krájíme na větší kusy, cpeme do sklenic či kvašáku, zasypeme mořskou solí a oblíbeným kořením (může být kmín, semena kopru, zelený kopr či jiné – záleží na vašich chutích a experimentech) a zalijeme vroucí vodou. Zavíčkujeme a necháme 3–7 dní v pokojové teplotě. V závislosti na vnějších podmínkách je tato zelenina vhodná ke konzumaci již zpravidla 4. den. Dojde v ní k mléčnému kvašení, proto po otevření může sklenice vypěnit, tak jí otvírejte raději nad dřezem. Kousky této zeleniny se snažím doplňovat ke každému jídlu, je dobrá také nastrouhaná najemno např. do sushi. Můžete jí než se sní držet v ledničce, já ji obyčejně nechávám na kuchyňském stole, ať je stále po ruce.

RECEPT č. 14 (paní Ladislava)

ZELÍ, ŘEPA, MRKEV, CIBULE, CELER, ŘEDKEV

různé druhy zeleniny: zelí bílé i červené, červená řepa, mrkev, cibule,celer, ředkev...., sůl (na 1kg zeleniny asi 15g) 

Všechnu zeleninu očistíme a na robotu nakrouháme. Ve velké míse ji promícháme se solí (můžeme přidat i kmín) a napěchujeme do kvašáku. Zeleninu v kvašáku co nejvíce stlačíme, abychom z ní dostali ven všechen vzduch. Nad zeleninou by měl zůstat asi 1cm vytlačené vody. Pokud tomu tak není, vodu dolijeme, kvašák uzavřeme, a uložíme na plech nebo tác s vyšším okrajem ( pro zachycení vytékající šťávy)a necháme v teple kvasit, trvá to přibližně 2 dny, podle teploty v místnosti, pak dáme do chladna a můžeme jíst.

RECEPT č. 15 (paní Edita)

ZELÍ

Recept na mé kysané zelí: na 10 kg zelí, 200 g soli, kmín

Zelí jemně nakrouháme, krouhanku plníme do kameninových nádob pro kvašení zelí, prosypáváme kmínem, solí a každou vrstvu pečlivě upěchujeme. Zelí zatížíme a nádobu umístíme v teplotě 15-20 stupňů C. Asi po 14 dnech až 3 týdnech nádobu přeneseme do chladnějšího prostředí, vhodná je teplota maximálně 10 stupňů C. Dbáme, aby zelí bylo stále zakryto tekutinou a odstraňujeme pěnu a bílý povlak. Pro dlouhodobé uchování zelí jsou vhodné teploty kolem 4 stupňů C.

RECEPT č. 16 (paní Dana)

MRKEV, CELER, PETRŽEL, CIBULE, ZELÍ, ŘEPA, DÝNĚ, KEDLUBEN

1kg zeleniny - mrkev, celer, petržel, cibule, zelí, ředkev, červená řepa, dýně, kedluben, křen, sůl, mletý kmín, případně i jiné koření.

Nastrouháme nahrubo, promícháme s kmínem a solí, naplníme do nádoby, zatížíme čistým kamenem, případně doplníme trochou vody. Za tři dny je zkvašeno.

 RECEPT č. 17 (paní Helena)

ŘEDKEV

Recept na super rychlé jednoduché pickles: bílou ředkev oloupeme,nastrouháme na tenká kolečka,přidáme umeocet. Nebojte se ho dát dost, připadně trochu soli a necháme kvasit. Dá se baštit už po hodince,vynikající!

RECEPT č. 18 (paní Denisa)

ZELÍ, CIBULE, JABLKA

30 kg zelí, 3/4 kg soli, 1,5 kg cibule, 1 balení kmínu, kopr, jablka 3 ks

Zelí nakrouhat jemně, prosypat polovinou soli a nechat až pustí šťávu. Pak vymačkat, tlačit do bečky, prosypávat nasekanou cibulí, solí, kmínem. Kopr - buďto prosypávat - je-li sušený nadrobno - nebo vložit na dno do zelných listů. Jabka vložit na dno. Pro naši spotřebu stačí 20 kg zelí, tj. 2/3 ingrediencí (1/5 kg soli, 1 kg cibule, zbytek stejný).

 RECEPT č. 19 (paní H.)

ZELÍ, JABLKA, MRKEV

Zelí nakrájíme, přidáme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka a nastrouhanou mrkev, vše v libovolném množství, promícháme  s přiměřeným množství soli a plníme do kvašáčku.Necháme v teple zkvasit a jen kontrolujeme a ochutnáváme a jíme ;-)


DĚKUJEME VŠEM SOUTĚŽÍCÍM.

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.