SIMIRádce

Kleopatřin banket s perlovými náušnicemi

ana hata | 7.3.2013 | 494× zobrazeno | hodnocení: 1 | 0 komentářů

– aneb, co jste možná nevěděli o perlách. Článek vás zavede do dob dávno minulých, k starobylým kulturám a jejich legendám. Přeneste se do počátku věků a zasněte se spolu se mnou.

      Kleopatřin banket s perlovými náušnicemi – aneb, co jste možná nevěděli o perlách

Perly byly zdrojem fascinace po staletí. Byly považovány za nejženštější a nejkouzelnější ze všech drahokamů a jako jediné jsou vytvořeny ze živého organismu. Perly vyzařují určitou vroucnost a teplo, které se nenajde u jiných drahokamů. Původ perel mátl lidi po celá staletí a během věků vzniklo mnoho různých teorií a legend o jejích původu.

Říká se, že kultivované nebo sladkovodní perly přinášejí sílu lásky, peníze, ochranu a štěstí. Perly prý umožňují získat moudrost prostřednictvím zkušeností, urychlují zákony karmy a pomáhají stmelit závazky a vztahy lásky.

       Banket s perlovými náušnicemi

Perly ve skutečnosti hrály klíčovou roli v nejslavnějším banketu všech dob. Jedna legenda říká, že Kleopatra se vsadila s Markem Antoniem o to, že je schopna uspořádat nejdražší večeři v historii a sníst bohatství celé krajiny v jediném jídle. A dokázat mu tak moc Egypta a demonstrovat jeho bohatství.

Na palubě své královské lodi seděla královna Kleopatra u prázdného talíře a číše octa. Markus Antonius jedl přehojně, ale na konci svého jídla prohlásil, že i když si jídlo užil, nepředčilo žádné předchozí hostiny. V tom Kleopatra vzala jednu svojí perlovou náušnici, rozdrtila ji,  rozpustila jí v číši octa a poté vypila.

Užaslý Markus Antonius pak neměl jinou možnost, než přiznat svou porážku, protože podle římských pravidel byla jediná perla ceněna jako "hodnota 15 zemí".

V Egyptě nebyly perly nijak zvlášť ceněny pro svou peněžní hodnotu, ale pro jejich krásu. Tím, že byly velmi ceněny v Římě a jiných zemích, Kleopatra věděla, že je za cenné bude považovat i Markus Antonius.

        Legendy o vzniku perel

Podle hebrejské legendy představují perly slzy Evy po vyhnání z Ráje. Indický mýtus zase říká, ze perly jsou kapky rosy z nebe, které zachytila škeble za úsvitu, během úplňkové fáze měsíce.

V Číně se věřilo, že perly přicházejí s deštěm, ze slin bojujících draků a Číňané je považovali za ochranu proti požáru. Černé perly považovali za symbol moudrosti a mysleli si, že je vytvářejí draci. Věřili, že člověk musel zabít draka, aby mohl ulovit perlu, kterou drak držel bezpečně mezi zuby.

Řekové a Římané se domnívali, že perly vznikly poté, co se kapky deště nebo kapky rosy náhodně dostaly do ústřice. A starověcí Řekově též považovali nošení perel  pro podnícení harmonie v manželství a zabránění novomanželům v prolévání slz.

Hinduisté měli spojené perly s divočáky, slony, hady, ryby a jen velmi zřídka s ústřicemi. Peršané zase věřili, že perly se narodily ve chvíli, když se duha potkala se Zemí a jakékoliv nepravidelnosti perel se staly důsledkem hromu. Japonci se domnívali, že perly jsou slzy mýtických postav jako jsou víly, mořské panny a andělé. Starobylá legenda z Ceylonu mluví o Adamovi a Evě, kteří prolévali slzy a vytvořili tak jezero perel. Věřilo se, že bílé perly vznikly ze slz Evy a černé jsou z Adamových slz.

Tahitské černé perly jsou extrémně vzácné a jsou považovány za symbol naděje pro zraněná srdce. Existuje mnoho mýtů a legend, které připisují černým perlám různé vlastnosti a schopnosti např. že jsou léčitelem Amora nebo dokonce  Boží dar. Také existuje mnoho polynéských legend o černých perlách, které byly  předávány z jedné generace na druhou. Věří se, že Oro, Bůh míru a plodnosti v Polynésii cestoval duhou a navštívili Zemi, aby nabídnul speciální typ ústřice člověku. Tato ústřice se nazývala Te Ufi. Oro pak nabídl krásnou černou perlu z této ústřice jako symbol své lásky  princezně Bora Bora.

(příspěvek jsem sestavila z různých anglických textů z internetu).

Šperky z perel

Pearl Infinity – nová kolekce Any Haty z říčních perel

V těchto dnech přináším perlovou kolekci z části inspirovanou právě starobylými legendami o perlách. Přeneste se do počátku věků a zasněte se spolu se mnou :-)

... krása, čistota, nevinnost, nesmrtelnost, romantika, klasika, elegance a nekonečnost ... To ve mně evokují perly. Mým přáním bylo vytvořit kolekci právě takovou. V hlavní roli perly - bílé i barevné, větší i menší.

Vše je ruční práce, nakoukněte :-)

Napsat příspěvek

Přidej se
k Simiře na

  • Google plus
  • Facebook

Jejda! Nejdřív se musíte přihlásit.

Zadejte Vaši registrační emailovou adresu.

Storno

Nemusíte si pamatovat všechno!

www.simira.cz nemusíte nosit v hlavě, občas se sami připomeneme e-mailem. Nepropásněte nové soutěže o zajímavé ceny, nejžhavější produktové novinky ani informace o off-line trzích.


Prosím zadejte platnou e-mailovou adresu.

Děkujeme za přihlášení k odběru novinek!

Získejte řadu dalších výhod!


  • Ušetřete čas při nákupu
  • Získejte přehled o stavu vašich objednávek
  • Nenechte si ujít možnost získat slevové kupóny našich prodejců
  • Ovlivněte dění na Simiře svými postřehy a názory
  • Komunikujte přímo s výrobcem a dohodněte detaily své objednávky
  • Nechte si vyrobit své zboží na míru

Chci se registrovatTrvá to jen chviličku :-)