Nenašli jste na Simiře přesně to, co potřebujete? Zadejte si konkrétní poptávku.
Ujíždím na kvašené zelenině.
Kouzlo kvašáku je v tom, že si vyrobíte jen takové množství zeleniny, kterou velice brzy sníte. Dalším zázrakem, který mi nikdo nechce věřit, je vykvašení během jediného týdne. Pokud nemáte odvahu ke zkoušení, podívejte se na článek nadupaný recepty.
Moje zatím nejpikantnější kompilace je: červená řepa, cibule, řapíkatý celer, bílé zelí, čínské zelí. Lehce osolit, nepřesolit. Svou první várku jsem zničila právě přesolením. Přidat kmín a podle vašich mlsných jazýčků například tymián. Pomačkám v míse, zelenina pustí šťávu a budete překvapeni kolik. Nacpat pořádně do kvašáku, hodně namačkat. Vložte keramické kolečko, zavřete pokličkou, přitlačit dřevěným kolíkem. Potom již stačí pár dní počkat. Můj hrnec stojí na kuchyňské lince a opravdu není nic cítit. Už za pár dní můžete ochutnat. Poprvé mně trochu zarazila šťáva, která se vytvořila v kombinaci právě s řepou. Je taková, jak bych to řekla, slizká. Nenechte se vyděsit, je to normální.
Podávám tak, že vyndám množství, které sníme do skleněné misky a lehce zakapu olivovým olejem. Víc to nepotřebuje. Radka již také podlehla a vymyslela ňamku : na placku tortily naneste kvašenou směs, já jsem tam ještě nadrolila trochu balkánského sýra, přeložte a na pánvičce prohřejte.
Podívejte se na moje video o kvašení https://www.magisto.com/video/Pl5EZlcOCjo7URFiCzE
Kvašáky u nás nabízí více tvůrců v různých velikostech a designech. Podívejte se, objednejte a podlehněte. Je to levné, zdravé a domácí. Ze surovin, které byly vypěstovány u nás nebo na vašich zahrádkách, nikde to necestovalo, zelenina je konzervovaná pouze kvašením. Budete na sebe pyšní. Jako já.
kvašená Zdenka (neplést si s nakvašená)